LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

22. Sotasairaala Kontiolahti

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

22. Sotasairaala Kontiolahti, Talvisota

22. Sotasairaala perustettiin Talvisodan alla Kontiolahdella 10.10.1939. Päällikkölääkärinä toimi lääkintäkapteeni Martti J. Pulkki ja ylilääkärinä   lääkintämajuri V. Tuomikoski. Kontioniemen parantolassa oli 140 kirurgista, 94 kaasusairauksien ja 70 siviilipotilaspaikkaa.

Kirurginen osasto sijoitettiin parantolarakennnuksen III kerrokseen ja IV kerroksen eteläpäähän. Kaasuosasto tuli II kerrokseen.  Lisäksi joulu-tammikuulla oli sijoitetu 20 potilasta Kontiolahden kirkolle 4 taloon. Toipumiskoti Onttolaan Joensuun lähelle perustettiin tammikuussa 1940. Osastoilla hoidettiin yhteensä 1393 sotapotilasta. Sodan alkupuolella kaikki potilaat olivat kirurgisia, sodan loppupuolella tuli myös sisä-, iho ja korvatautipotilaita. Joukkojen kotiuttamisen aikana myös keuhkotautitapauksia.

Sotasairaalan toiminta lopetettiin  30.5.1940. Jäljellä olevat 75 potilasta vietiin Vierumäelle ja Kangasalan parantolaan.

Kontiolahden parantola: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/223594   

Onttola, mahdollisesti koulurakennus: http://www.raja.fi/p-kr/perinteet/onttola 

Sotasampohttps://www.sotasampo.fi/fi/units/page/actor_691 

Sotapäiväkirja:

Toimintakertomus:  http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=23746018