LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 2 - Jatkosota

Hiitola

07.08.1941 - 09.08.1941 - Taistelu

7.8.1941 JR 2 oli Ojajärven pohjoispuolellella valmiina tukemaan JR 43:n hyökkäystä Hiitolan suuntaan.

Koska hyökkäys Hiitolan suuntaan ei edistynyt tarpeeksi nopeasti, antoi 10.D:n komentaja JR 2:n komentajalle käskyn yhteistoiminnasta JR 43:n kanssa vallata Hiitola ja sen jälkeen luovuttaa saavuttamansa asemat JR 43:lle ja jatkaa hyökkäystä Pukinniemeen.

I/JR 2 sai käskyn siirtyä Ojajärvi - Hiitola tieta Sopukkamäkeen, josta edelleen Vaavojan kautta Varjolanjärven kaakkoispää - Asila jokilinjalle puolustukseen.

Samaniakaisesti III/JR 2 sai käskyn valmistatutua hyökkäykseen Salon - Kiuru - Mäkelä suunnassa Lipolan tiesolmun kautta Pukinniemeen.

Hyökkäys Hiitolaan alkoi aamuyöstä 8.8.1941 sekä JR 43:n että JR 2:n kaistalla. I/JR 2:n hyökkäys oli vihollisen lujasta vastarinnasta huolimatta edistynyt aamulla aina Kirkkokankaan luoteisreunaan, johon se pysähtyi aamulla klo 6.

Tehokkaan tykistövalmistelun jälkeen hyökkäystä jatkettiin klo 10. Eteneminen JR 2:n kaistalla tapahtui oikealta saartaen, Pappilanmäki ja hautausmaa vallattiin klo 16 mennessä. Täältä I/JR 2 suunnattiin etelään. Illalla kahdeksaan mennessä koko Hiitolan kirkonkylä oli vallattu.

Saavutettuaan Pappilanmäen ja hautausmaan I/JR 2 ryhmittyi Vaavojan luoteispuolelle ja jatkoi hyökkäystä lyhyen tykistö- ja krh.valmistelun jälkeen.

Vaavojan aukeat ylitettiin esteettä, mutta Vaavojan ja Veijalanjärven kaakkoispään välillä kohtasi pataljoona vihollisen, jonka ankarasta vastarinnasta huolimatta pakoitti perääntymään.

Hyökkäystä helpotti suuresti kun samanaikaisesti III/JR 2 hyökkäsi Salon-Kiurun - Mäkelän kautta Lipolan tiekolmioon.

8.8.1941 iltaan mennessä oli saavutettu Veijalanjärven kaakkoispuoli ja aamulla 9.8.1941 oli I/JR 2 saavuttanut tavoitteensa ja asettui puolustukseen.