LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 2 - Jatkosota

Kaukola, Timoskala (II/JR 2)

09.08.1941 - 12.08.1941 - Taistelu

JR 1 oli vallannut Kaukolan, Hiitolan alueen taistelut sitoivat runsaasti 10.D:n joukkoja ja eteneminen Kaukolasta vaikeutui vihollisen vahvuuden vuoksi.

10.D:n komentaja muodosti tilapäisen taiseluosaston Os. Särmän, johon liitettiin Kv. Os. 12, Kv. Os. 16 ja AK:n reservinä ollut II/JR 2.

Os. Särmä lähti liikkeelle Kaukolasta aamulla 10.8.1941 ja II/JR 2 työnsi Sylijärvellä olevat vihollisen varmisusosastot etelään, miehitti päivällä Hytinlahden ja eteni Unnonkosken tienhaaran maastoon.

Etenemistä hidasti venäläisten tykistö ja panssarivaunut.

II/JR 2 oli saavuttanut vesistölinjan Korpela - Unnonkoski. Vihollinen teki kovaa vastarinta ja hyökkäys pysähtyi. Saadakseen hyökkäykseen uudelleen käyntiin 10.D:n komentaja siirsi JR 43:n Kaukolan - Hytinlahden maastoon. JR 43:n komentajalle sai käyttöönsä mys Kv. Os 12:n ja II/JR 2:n.  

Venäläiset tekivät kiivaan tykistö- ja krh. valmistelun jälkeen 14.8.1941 varhain aamulla Timoskalasta vastahyökkäyksen. Juuri paikalle saapunut I/JR 43 ryhtyi hyökkäämään. II/JR 2 oli vallannut pari päivää aikaisemmin sillanpääaseman Unnonkoskella. Pataljoona oli juuri suorittamassa ylimenoa, kun se sai käskyn liittyä hyökkäykseen. Ylimeno keskeytettiin ja pataljoona hyökkäsi Unnonkosken tien eteläpuolitse venäläisten sivustaan. löi venäläiset takaisin¨. Näin venäläisten vastahyökkäys saatiin torjuttua.

Vastahyökkäys oli torjuttu, mutta oli oletettavaa, että vihollinen jatkaisi vastahyökkäyksiä. Venäläiset olivat edelleen puolustuksessa Korpelan - Unnonkosken vesistölinjalla. Suomalaiset joukot puhdistuvat alueen pohjoislpuolisen maaston aamupäivän 15.8.1941 kuluessa.

Os. Vänttinen sai tehtäväkseen jatkaa hyökkäystä heti 15.8.1941 lähimpänä tavoitteena Timoskala - Sutkenhovi -linja ja jatkaa edelleen Räisälään ja Särkisaloon. JR 43 hyökkäsi Timoskalan suuntaan ja II/JR 2 Sutkenhovin linjalla ja pääsi sinne jo iltapäivään mennessä kohdaten vain heikkoa vastarintaa ja asettui sinne puolustukseen loppupäiväksi. Seuraavana päivän hyökkäys jatkui ja II/JR 2 saavutti Kivipellon tienhaaran ja katkaisi vihollisen yhteydet Räisälästä Myllypellon asemalle.