LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 2 - Jatkosota

Räisälä, Tiuri

17.08.1941 - 18.08.1941 - Taistelu

10.D:n eteneminen jatkui ja eversti Sihvon suunnitelmana oli pihtiliike, jossa pihtien kärkinä toimivat JR 1 ja JR 2, JR 43 jatkaisi keskustassa Timoskalasta päätien suunnassa kohti Räisälää ja JR 2 Unnonkosken suunnalla.Samaan aikaan I/JR 2 ja III/JR 2 vapautuivat ja siirtyivät Unnonkoskelle ja aloittivat toimintansa Räisälän suuntaan.

Ratkaiseva hyökkäys käynnistyi 17.8. aamulla. JR 1 hyökkäsi lännestä, JR 43 keskeltä ja JR 2 idästä. JR 2 ei kohdannut vastarintaa ennen kuin lähellä Räisälän kirkonkylää. III/JR 2 joutui kiivaaseen taisteluun Kunnaliskodin kohdalla, Ivaskan pohjoispuolella. Iltaan mennessä maasto oli puhdistettu vihollisista ja III/JR 2 varmisti Räisälän kirkonkylän itäpuolella olevan vesistölinjan. JR 2:n tehtävä oli huolehtia, että vihollinen ei pääsisi tuomaan apuvoimia Räisälään.

I/JR 2 suuntautui Konitsanjoelle, jonne se siirtyi jo 17.8.1941 illalla. Osa I/JR 2:sta jatkoi matkaa ja katkaisi Tiurin kapeikossa ainoan vetäytymistien Kiviniemeen.  II/JR 2 kääntyi kakkine voimineen Länkisahon taholle ja III/JR 2 siirtyi Konnitsan kylään, jonne ne saapuivat seuraavana päivänä.

Puolustavat joukot olivat saarroksissa, kaikki tieyhteydet oli katkaistu. Viholliset vetäytyivät hajanaisina etelään ja 10.D:n joukot tunkeutuivat aamulla 18.8.1941 tykistötulen tukemina Räisälän kirkonkylään. Hajalle lyötyjen vihollisosastojen tuhoaminen jatkui vielä koko päivän.