LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 2 - Jatkosota

Taivallahti, Kaarlahti

10.08.1941 - 14.08.1941 - Taistelu

Hiitolan taistelun jälkeen I/JR 2 oli saanut haltuunsa Veijalanjärven - Laatokan välisen kannaksen ja III/JR 2 saavuttanut Lipolan tiekolmion. III/JR 2 sai nyt käskyn jatkaa hyökkäystä Kaarlahteen, sekä Monittulaan, vaälitavoitteena linja Keiholampi - Taivallahti.

Kaarlahteen hyökkäsi pohjoisesta III/JR 2 ja lounaasta I/JR 1. Vihollinen teki voimakasta vastarintaa ja saivat tukea Laatokalta olevista sotalaivoista, jotka tulittivat hyökkääjien joukkoja.

Iltapäivällä kello kahtene mennessä III/JR 2 oli edennyt linjalle Keiholampi - Mustalampi - Suurimäki - Taivallahden pohjoisranta.

Yöllä vihollinen yritti vastahyökkäystä, mutta se lyötiin takaisin.

Aamulla 11.8.1941 III/JR 2 aloitti hyökkäyksen linjalta Kirkkomäki - Suurimäen eteläreuna - Taivallahden kylä. Hyökkäys pysähtyi vihollisen voimakkaan tykistövalmistelun jälkeen aloittamaan hyökkäykseen. Ankarien taistelujen jälkeen viholline oli lyöty takaisin.

Seuraavana aamuna I/JR 1 ja III/JR 2 aloittivat hyökkäyksen uudelleen. Molemmilla kaistoilla vihollisen vastarinta oli ankaraa, iltapäivällä kello 1 oli Suurimäki kuitenkin vallattu.

I/JR 2 havaitsi Veijalanjärven - Laatokan linja pohjoispuolen  tyhjäksi vihollisista. Pataljoona jätti vahvennetun komppanian varmistukseksi ja siirtyi III/JR 2:n taakse ja myöhemmin otti vastaan III/JR 2:lta Käkisalmen rantatien ja Laatokan välisen kaistan.

Hyökkäys jatkui aamulla 14.8.1941 tavoitteena edetä Monittulan tienhaaran tasalle. Vaikka joukot olivat väsyneita, sujui hyökkäys erinomaisesti. Iltaan mennessä oli saavutettu linja Korpela - Suuri-Mäntysaari - purolinja Pieneen Mäntylampeen, josta puroa myöten edelleen Laatokkaan.

Hyökkäystä jatkettiin ja Monittulan tienhaara oli saavutettu kello 19 mennessä. III/JR 2 siirtyi reserviin ja I/JR 2 jatkoi hyökkäystä ja oli tavoitteessaan illalla kello 10.

Tämän jälkeen JR 2 siirtyi ryhmittymään divisioonan uutta hyökkäyssuuntaa varten.