LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 200, Ensimmäinen pataljoona

Historia

Suomen-pojat (viroksi soomepoisid) olivat Suomen puolella jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia. Osana muita suomensukuisia vapaaehtoisia virolaisia oli Suomen puolustusvoimissa 3 350–3 400. Suomen rintamilla virolaisia kaatui tai katosi 198. Heistä 16 kaatui palvellessaan merivoimissa. Suurin osa virolaisista kuului Jalkaväkirykmentti 200:aan, jonka vahvuus oli noin 1 850 miestä. Nimityksen soomepoisid he saivat palatessaan Viroon elokuussa 1944.

Viroon Suomen-poikia palasi runsaat 1 900 miestä. Virossa heistä kaatui Narvan taistelussa vajaat 200. Ruotsiin, Kanadaan ja muualle länteen heitä siirtyi runsaat 1 200. Suomeen jäi 163 miestä. Suomen-poikien kunniamarssi on ”Teid me tervitame”, 'Teitä me tervehdimme'. Suomen-poikien arvostus on Virossa korkealla.

Enimmäkseen he olivat nuoria miehiä: joukossa oli muutamia jopa aivan lapsiksi katsottavia, mutta lähes puolet heistä oli kuitenkin 18–21-vuotiaita, noin kolmannes oli 22–25-vuotiaita. Valtaosa Suomen-pojista oli suhteellisen koulutettuja, sillä noin 45 prosentilla oli akateeminen loppututkinto ja monet olivat ylioppilaita tai virkamiehiä. Virolaiset saapuivat Suomeen veneillä Suomenlahden yli, osa jopa soutaen. Veneitä kuljettivat pirtutrokarit, ja matka Suomeen saattoi maksaa jopa Viron yhden vuoden keskipalkan verran.

Lue lisää Wikipediasta »

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

Siiranmäen torjuntataistelu:

https://www.youtube.com/watch?v=71qTL0gpVt4

Viipurinlahden taistelu:

https://www.youtube.com/watch?v=cf6Re3fNU-M

Lisätietoja: jarkko.jrvinen@gmail.com