LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 28 - Jatkosota

Taisteluosasto Ehrnroothin hyökkäys

01.07.1941 - 01.07.1941 - Taistelu

JR 28:n hyökkäyksen pysähdyttyä Kurkelanjärven ja Pienen Iijärven välisellä kannaksella divisioonan komentaja eversti Blick kokosi yhtenäiseen johtoon Kurkelanjärven koillispuolella toimineet joukot. Komentajaksi hän määräsi esikuntapäällikkönsä majuri Adolf Ehrnroothin. Osastoon kuuluivat III/JR 28, Kev Os 6, 53. RajaK ja JR 7:n Polkupyöräkomppania. Taisteluosaston tehtävänä oli edetä pohjoisesta ja koillisesta Kurkelanjärven itäpuolitse ja avata Kurkelanjärven ja Pienen Iijärven välinen kannas.

Myöhemmin Ehrnrooth on muistellut esimieheltään saamaansa käskyä, "Otat kaikki joukot tästä Pyhäjärvelle asti ja avaat tien Kotilaiselle." Ehrnrooth on todennut, että hän ei ole koskaan kuullut parempaa käskyä, se oli hyökkäyskäsky 10 +. Siinä ei kerrottu, miten ja missä pitää hyökätä.

Taisteluosasto Ehrnroothin hyökkäys käynnistyi Haapaniemen maastosta klo 15.30 aikoihin, eteni ripeästi Haapaniemensuon kautta Vasarakummun tasalle ja edelleen tavoitteeseen tielle Pienen Iijärven koillispuolelle. JR 28:n kaksi pataljoonaa aloittivat etenemisen sen jälkeen, kun taisteluosasto E oli saavuttanut Pääsiäisvaara - Parikka tien. Taisteluosasto jatkoi hyökkäystä kaakkoon johtavaa tietä Parikan suuntaan, kunnes majuri Ehrnrooth haavoittui vaikeasti Selänteenmäen tasalla klo 17 aikaan noin kolmen kilometrin etenemisen jälkeen.

JR 28:n sotapäiväkirja ajanjaksolle:http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3461959 - http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3461787

Haavoittumispaikalla kaksi II/JR 28:n miestä pelasti majuri Ehrnroothin suojaan vihollisen tulelta. Toinen näistä sotilaista oli Kangaslammilta kotoisin ollut sotamies Aulis Partanen ja toinen oli tuntemattomaksi jäänyt alikersantti.

Lähde: Matti Koskimaa, Tyrjän rykmentti, Porvoo 2004, sivu 92