LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 39

Historia

Jalkaväkirykmentti 39 (JR 39) perustettiin Kuopiossa. Rykmentin perusti Kuopion sotilaspiiri ja se kuului eversti Hannu Hannukselan komentamaan 13. divisioonaan. Rykmentin komentajaksi tuli Pohjois-Savon suojeluskuntapiirissä lähes koko 30-luvun piiripäällikkönä toiminut eversti Pietari Autti. Rykmentin rungon muodosti kolme 845 miehen vahvuista jalkaväkipataljoonaa: kapteeni Lauri Virtasen I pataljoona, kapteeni Mauno Palmusen II pataljoona ja kapteeni Lauri Karvosen III pataljoona. Rykmenttiin kuului lisäksi esikuntakomppania, kranaatinheitinkomppania, ampumatarvikekolonna ja kaksi elintarvikekolonnaa. Pataljoonan komentajista Lauri Virtanen tuli rykmenttiin Reserviupseerikoulusta Haminasta, Mauno Palmunen Pohjan Rykmentistä Kuopiosta ja Lauri Karvonen Viipurin Rykmentistä Jaakkimasta.  

Pataljoonien komppanianpäälliköt olivat pääasiassa armeijan ja suojeluskuntien palveluksessa olevia upseereita, joukossa muutama evp. upseeri. Talvisodan joukot koottiin pitäjittäin. Rykmentin I pataljoonan miehet olivat Lapinlahdelta ja Sonkajärveltä, II pataljoonan Kiuruvedeltä, Vieremältä ja Varpaisjärveltä ja III pataljoonan Pielavedeltä ja Keiteleeltä. Reservinupseereita oli maaseudulla vähän ja sen vuoksi rykmentiin tuli joukkueenjohtajia pääasiassa Kuopiosta, Iisalmesta sekä isommilta paikkakunnilta aina Etelä-Suomea ja Helsinkiä myöten. Täydennysmiehiä, joiden tappiot olivat suhteellisesti hyvin suuret, tuli rykmenttiin pääasiassa Varsinais-Suomesta.

Rykmentin vahvuudeksi ilmoitettiin talvisodan kynnyksellä marraskuun lopulla 99 upseeria, 16 kanta-aliupseeria ja 455 reservin aliupseeria ja 2392 miehistöön kuuluvaa, muutamaa kymmentä vaille 3000 miestä. Rykmentti esiintyi talvisodassa sen varsinaisessa kokoonpanossa vain ensimmäisen sotaviikon ajan. Kotajärven ja Lavajärven taisteluissa 7.-8. joulukuuta 1939 oli JR 38:n ja JR 39:n pataljoonia jo alistettu rykmenttien komentajille eversti Hannes Olkkoselle ja eversti Pietari Autille ristiin ja tästä eteenpäin ne toimivat pääasiassa erinimisten taisteluosastojen ja ryhmien osina.

Eversti Olkkosen komentama JR 38 oli toinen Pohjois-Savosta koottu ja Kuopiossa perustettu rykmentti. Sen I pataljoonan miehet olivat Suonenjoelta, Maaningalta ja Siilinjärveltä, II pataljoonan Karttulasta, Rautalammilta ja Vesannolta ja III pataljoonan Nilsiältä ja Muuruvedeltä.

Lue lisää Wikipediasta »

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

(JR 39) perustettiin Kuopiossa. Rykmentin perusti Kuopion sotilaspiiri ja se kuului eversti Hannu Hannukselan komentamaan IV Armeijakunnan 13. divisioonaan.

Ohessa linkki talvisota.fi sivustojen tietoihin sodan ajalta.
http://www.talvisota.fi/taistelut/laatokan-karjala-ja-raja-karjala-2/

Jalkaväkirykmentti 39 (JR 39)

I Pataljoona
http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?new=1&haku=jalkav%E4kirykmentti+39
1. Komppania (1.K), Lapinlahti
2. Komppania (2.K), Lapinlahti
3. Komppania (3.K), Sonkajärvi
1. Konekiväärikomppania (1.KKK), Lapinlahti

II Pataljoona
4. Komppania (4.K), Kiuruvesi
5. Komppania (5.K), Vieremä
6. Komppania (6.K), Varpaisjärvi
2. Konekiväärikomppania (2.KKK), Kiuruvesi

III Pataljoona
7. Komppania (7.K), Pielavesi
8. Komppania (8.K), Pielavesi
9. Komppania (9.K), Keitele
3. Konekiväärikomppania (3.KKK), Pielavesi


Linkissä lisää tietoa II/JR 39 5K "Vieremän kompanian" sotapolusta.
http://www.vieremanveteraanit.fi/index.php?page=talvisota

Ohessa linkki Karjalan alueen kartastoon, jossa sodan alueet selviävät hyvin.
http://www.karjalankartat.fi/