LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 26 "Ässä-rykmentti" - Jatkosota

Kumsa

27.10.1941 - 28.10.1941 - Taistelu

Rykmentin alkupää (kolmas pataljoona) saavutti Kumsan kylän keskiyöllä 0.20 ja klo yhteen mennessä oli kylä vallattu.

Matka Semsjärven kylältä kohti Kumsaa oli soinen ja raskaskulkuinen. Kuusi kilometriä edettyään Pärmin pataljoona kohtasi tyhjät vihollisasemat murrostuksen takana. Majuri Pärmi ei jäänyt odottelemaan muuta rykmenttiä vaan ryhmitti joukkonsa hyökkäykseen ja yllätti vihollisen pimeässä kirjaimellisesti housut kintuissa. Nopea taistelu käyttiin pääasiassa konepistoolein ja käsikranaatein. Jo aamuyöllä klo 4 oli koko rykmentti Kumsan kylässä. Vihollinen oli yllätetty ja se joutui jättämään kylään kaiken.

Päivällä vihollinen yritti ottaa Kumsan takaisin itselleen ja käytti hyökkäyksessä panssarivaunuja. Epäonnistumisen jälkeen yritti vihollinen uudestaan useita kertoja päivän aikana ja aiheutti kovia tappiota rykmentin miehille. Osan tappioista aiheutti Kumsasta löytynyt vodkavarasto, jonka Pärmin miehet olivat löytäneet.

Rykmentin 6. komppania eteni Kumsasta kohti Karjalan Maaselkää, jonne oli vihollinen tiukasti pureutunut etelästä tulevien suomalaisjoukkojen eteen. Vihollinen teki tiukkaa vastarintaa mutta aamupäivän kuluessa saivat rykmentin miehet yhteyden lännestä eteneviin joukkoihin.

Pärmin pataljoonan sotapäiväkirja:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3437196

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3437199

Pärmin pataljoonan tappiot Kumsassa olivat 21 kaatunutta ja 64 haavoittunutta.

Muut osat rykmentistä menettivät 19 kaatunutta + 79 haavoittunutta.

Kumsa kuvattuna 3.11.1941 SA-kuva

 

91388_r500.jpg

Kumsan kylä, SA-kuva

91399_r500.jpg