LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 26 "Ässä-rykmentti" - Jatkosota

Villavaaran taistelu 5.-6. pvä

18.09.1941 - 20.09.1941 - Taistelu

18.9.

Tähän asti oli raskain tehtävä taistelussa ollut Ässä-rykmentillä. Taistelun väsyttämä rykmentti sai hieman hengähtää, kun toinen ja kolmas pääsivät lepoon hetkeksi. Kolmas pataljoona sai telttansa ja keittiökalustonsa, joita ilman se oli taistellut neljä sateista vuorokautta. Ensimmäinen pataljoona oli kiinni taistelussa koukattuaan maantielle ja lepoon ei ollut mahdollisuutta. Voi sanoa, että se oli motissa maantiellä ja ainoa huoltoreitti kulki radan eteläpuolella läpi metsän ja soiden.

19.9.

Kolmas pataljoona yhdessä JR 25:n pataljoonan kanssa valtaavat Markelitsan kylän. Toinen pataljoona levossa

Ensimmäinen pataljoona kovissa taisteluissa maantiellä. Varsinkin idän suunnalta yrittää vihollinen murtaa suomalaisten asemat.

JR 5:n ja Ässän ensimmäisen pataljoonan välissä oleva vihollismotti pienenee ja pataljoonat saavat toisiinsa heikon yhteyden.

Suomalaiset saavat tietoonsa, että alueelle on saapumassa viholliselle lisävoimia.

Myös Ässän kolmas pataljoona sai hieman hengähtää kun päävastuu siirtyi Markelitsassa JR 25:lle.

Ensimmäiselle pataljoonalle oli tiedossa hieman helpotusta kun pioneerit rakensivat huoltotietä soiden yli.

I P:n sotapäiväkirja 18.-19.9.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3436860

 

20.9.

Vihollisen painostus kasvoi ensimmäistä pataljoonaa kohtaan Viestimiesten vikapartion nappaama sotavanki kertoi, että etelän suunnalta on saapumassa noin 900 miehen vahvuinen vihollispataljoona. Ässä toinen pataljoona sai käskyn valmistautua etenemään ensimmäisen avuksi huoltotietä pitkin. Myös rykmentin komentaja tulisi mukaan.

Ässän toisesta pataljoonasta varattiin komppania vastaanottamaan etelästä saapuva vihollinen. Kun kello 17 vihollisen pataljoona tuli näkyviin, iski odottamassa ollut komppania sen kimppuun yllätyshyökkäyksellä. Vihollinen lyötiin täysin hajalle.

I P:n sotapäiväkirja 20.-21.9.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3436862