LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 26 "Ässä-rykmentti" - Jatkosota

Villavaaran taistelu 7. pvä

21.09.1941 - Taistelu

Syyskuun 21. päivä oli tarkoitus puhdistaa Villavaaran kylä lopullisesti vihollisvoimista. Ässän kolmas pataljoona hyökkää Markelitsan suunnalta ja toinen pataljoona etelästä ja idästä. Ensimmäinen pataljoona torjuu idästä tulevat saartorenkaan murtoyritykset maantien suunnassa.

Apuna Ässä-rykmentillä on JR 5 ja JR 25. 

Markelitsassa vihollinen yrittää viimeistä, raivokasta hyökkäystä kohti suomalaisia mutta se lyödään takaisin. Suomalaisten mukaan vihollisten rohkeutta oli lisätty tavallista runsaammalla vodka-annoksilla. Vihollisen yritys luhistuu täysin suomalaisten tarkassa tulessa.

Iltäpäivän koittaessa oli taistelut rauhoittuneet Villavaaran ympäristössä, joskin pieniä puhdistustaisteluja käytiin vielä myöhemminkin.

Kun tämä revohka oli päättynyt, todettiin vihollisella olleen alueella kaiken kaikkiaan noin kahdeksan pataljoonan verran miehiä eli saman verran kuin suomalaisilla.

Viholliselle aihetut tappiot olivat huomattavat: kaatuneine noin 1500 miestä, joidenkin arvioiden mukaan 2000 miestä. Vankeja saatiin 488 ja sotasaalista mm. 8 erilaista tykkiä, 19 kranaatinheitintä, 14 kuorma-autoa, 8 kenttäkeittiötä ja 5 panssarivaunua. Lisäksi saatiin lukematon määrä käsiaseita ja patruunoita. Vaikeasta hyökkäysmaastosta löydettiin yli 1000 katettua ja noin 800 avonaista pesäkettä sekä noin 700 3-10 miehen korsua. Tämä selittää hieman suomalaisten tehokkaan tykistön laihoja tuloksia ja selittää vihollisen sitkeän puolustustaistelun.

Vihollisen tuntuvat tappiot sekä taisteluun sitoutuneen joukon määrä helpotti toisaalla suomalaisten etenemistä kohti Petroskoita.

Jalkaväkirykmentti 26 kärsi Villavaarassa sen kovimmat tappiot jatkosodassa. Luvut ovat tylyä luettavaa:

Kaatuneet 3 upseeria+24 aliupseeria+94 miestä = 121 miestä

Haavoittuneena 16 upseeria+54 aliupseeria+231 miestä = 301 miestä

Kadonneina 2

Viikon aikana poistui Ässän riveistä yhteensä 424 miestä. Kun suomalaisrykmentin määrävahvuus on 3615 miestä, niin joka kahdeksas Ässän mies joko kaatui tai haavoittui.