LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Armas Vilhelm Kaikkonen

21. Suruviesti pidetyn joukkuejohtajan menehtymisestä sotasairaalassa. Ja sota jatkuu.

13.08.1943 - 31.08.1943 - Taistelu

Ilmoitus pataljoonasta, että vänrikki Suorsa on kuollut haavoihinsa Kuopion Sotasairaalassa.
Ilmoitus teki syvän vaikutuksen komppanian henkilöstöön, varsinkin hänen omassa joukkueessaan. Vänrikki Suorsa oli erittäin pidetty mies alaisten keskuudessa.

Liitekuvia muistokirjoitus.

 

13.8.1943
Kello 8.00 alkoi Kostamuksen tukikohdassa ultralyhytaaltoradiopuhelinkurrsit. Kurssinjohtajana toimi vänrikki Kalliopuska AK:sta. Kursseille on komennettu pataljoonamme joka komppaniasta miehiä, VHSP:sta, Jyvälahdesta JR 11:sta. taisteluosasto Metsosta, tst ja vs Väkiparrasta. Kurssin vahvuus 25 miestä. Kurssit kestää neljä vuorokautta.

Kello 12.30 Lähti kolonna ja lomalaiset Vuokkiniemeen. Kostamuksen tukikohdan päällikön luutnantti Rantalan johdolla, joka meni lomalle ja samalla edustamaan pataljoonaa vänrikki Suorsan hautajaisiin. Tukikohdan päällikkönä toimii luutnantti Rantalan poissa ollessa ylikersantti T Leinonen.

Kostamuksesta lähetettiin kalastusporukka taas Koivasjärvelle. Porukan vanhimpana alikersantti Kaikkonen ja vahvuus 1 + 2.

Kello 20.00 Komppanian päällikön puhuttelu Kostamuksen tukikohdassa.

Kello 22.00 Ilmoitus pataljoonasta, että n. 20-miehinen ryssäläispartio on ylittänyt pataljoonamme kv.linjan 1. komppanian lohkolta kv. Näpin luota ja ovat edenneet länteen. Noin vuorokausi sitten sama partio on ylittänyt Vuokkiniemen – Kenttijärven välisen huoltotien ja partio on matkalla etelään.
Komppanian päällikkö kehoitti kenttävartioita valppauteen. Luultavasti ryssät taas törmää johonkin vartioon.

14.8.1943 Sää: Vesisade.

Kello 8.00 Pioneerivarus- ja työaseiden tarkastus.

Kello 10.30 Asetarkastus (viikkotarkastus).
Aseet tyydyttävässä kunnossa. Päivät rauhallisia koko lohkollamme.

Kello 15.30 Komentajan käsky: luutnantti Pentin joukkue siirretään Ilveksestä Vuokkiniemen – Kostamuksen välille tien korjaustöihin.

Kello 18.30 Saapui Pentti joukkueineen Kostamukseen ja majoittui

15.8.1943
Kello 6.00 Ilmoitettiin Ilveksestä, että ryssiä on mennyt yli Kontokin tien Ilveksen ja Ahman väliltä arviolta n. 5-10 ryssää.
Komppanian päällikön käskystä vänrikki Nuutisen joukkue lähti ajamaan ryssää takaa.

Kello 12.00 Palasi partio. Ilmoittaen että rysät oli menneet Saunakankaalla olevaan miinakentänlaitaan. mutta miinat oli asetettu niin huolimattomasti (valkoisiin koivunkylkiin mustat miinat) että ryssät huomasivat kentän ja kiertivät, jonka jälkeen partiomme ei voinut seurata, sillä ryssät olivat hajaantuneet. Partion takaa-ajoa hidasti ankara vesisade.

Kello 10.00 Lähti luutnantti Pentin joukkue tienkorjaustöihin.

Kello 20.00 Saapui kolonna ja lomalaiset Vuokkiniemestä. Matkalla ei mitään erikoista.

16.8.1943 Sää: Vesisade. Vuorokausi rauhallinen koko kv.linjallamme.

Kello 13.00 Käsky vänrikki K Junttila siirretty 5311:sta 5308:aan jääkärijoukkueen johtajaksi. Junttilan tilalle siirtyy entinen jääkärijoukkueen johtaja luutnantti Linnakylä. Kenttävartion päällikkönä Saukossa toimii (niin kauan kun Linnakylä saapuu) kersantti Arvo Sarlin.

Ultra-aaltoradiopuhelinkurssit jatkuvat tähän iltaan. Tänään kurssilaiset ottivat yhteyttä lentokoneeseen, joka sitä varten saapui Suomelasta Hyrynsalmelta.

Kello 18.00 Saapui luutnantti Pentin joukkue tienkorjaustöistä. Tie oli tullut kuntoon.

17.8.1943
Kello 4.15 Ilmoitus aliups.-vartio Kurjesta, että ko. vartion stm. Moilanen oli lähtenyt katselemaan metsoja vartion läheisyydestä. Hän ei ollut ehtinyt pitkälle, kun hän meni omaan miinaan haavoittuen lievästi. Miina oli vain rotylimiina, joten vaikutus oli vain vähäinen, vaikka miina oli lauennut n. 2 m:n päässä Moilasesta.

Kello 8.00 Ilmoitus Sudesta, että n. 15 min. sitten oli muutamia ryssiä törmännyt lännestä päin Suden eteläpuolella olevaan Kurje au-vartioon laukaisten muutamia valomiinoja, josta ryssät oli palanneet takaisin länteen.
Komppanian päällikkö kapteeni V Isola määräsi heti vänrikki Nuutisen ottamaan asiasta selvää. Nuutinen oli käynyt paikalla, mutta hän ilmoitti, että ei minkäänlaista näkyvää jälkeä ollut vihollisesta jäänyt. Nuutinen arveli, että ryssiä ei ainakaan 2 miestä enempää ole ollut, kun metsässä ei erottanut jälkiä ollenkaan. Hän ei voinut ryhtyä takaa-ajoon.

Kello 11.00 Lähti kolona ja lomalaisia Vuokkiniemeen. Vänrikki Junttila meni myös yhtä matkaa. Puhelinkurssilaiset hajaantui myöskin. Kurssin johtaja vänrikki Kalliopuska lähti myös Vuokkiniemeen.
Heinätyöt on vielä käynnissä, mutta pitkäaikaisten vesisateiden vuoksi ei heinää ole saatu kasata, joten työ käy hitaasti.

18.8.1943 Sää: Pilvinen aamupäivä, iltapäivällä kirkkaampaa.
Luutnantti Pentin joukkue heinätöissä koko päivän.

Kello 1.00 Ilmoitettiin Ahman tukikohdasta, että ko. vartion länsipuolella n. 100-200 m:n päässä on nähty tuoreita vihollisen jälkiä (aamukasteessa havaittu jäljet). Komppanian päällikkö antoi käskyn ottaa jäljestä selvää ja ryhtyä takaa-ajoon (kokelas Rämön joukkue). Mutta aamukasteen haihduttua ei vihollisen jälkiä voitu seurata pitkälle, sillä vihollisen arveltiin olevan ainoastaan 2-5 mieheen.
Muualta vartioista ei päivän kuluessa ollut erikoista ilmoitettavaa.

19.8.1943 Sää:Kirkas. Luutnantti Pentti joukkueineen heinän teossa. Kaikissa vartioissamme ja väijytyspaikoissa rauhallista. Partiot eivät myöskään ole havainneet mitään uutta.

Kello 8.00 Saapui lomalaisia ja kolonna Vuokkiniemltä. Matkalla ei mitään erikoista.

20.8.1943
Kello 4.00 Lensi oma lentokone Kostamuksen yllä. Radiopuhelinyhteys otettiin lentäjiin. Heillä ei ollut erikoista ilmoitettavaa.
Sää: Pilvinen, osittain päivällä vesisadetta.

Kello 15.00 Kuului Kostamuksesta kaakkoon useita konetuliaseiden sarjoja. Koska sarjat eivät kuuluneet mistään vartioista eikä mitään partioita ollut ulkona, komppanian päällikkö kapteeni V Isola antoi heti vänrikki Tiaiselle käskyn ottaa joukkueelle 2 pv:n sissimuonan ja lähteä paikalle (mistä sarjat kuuluivat), ottamaan selvää asiasta ja ryhtyä seuraamaan vihollista. Tiainen lähti Ilveksestä klo 3.21. Luutnantti Pentin joukkueelle komppanian päällikkö antoi käskyn siirtyä Ilvekseen mahdollista toimintaa varten. Joukkueella 2 pv: sissimuona ja riittävästi ammuksia.

Kello 18.00 Saatiin vänrikki Tiaiselta ilmoitus, että hän oli löytänyt n. 25 miehen jäljet. Vihollispartion jäljet johtaa itään. Ajan vihollista takaa.

Kello 18.50 Komppanian päällikkö anoi lupaa saada kesän ajaksi muuttaa seuraavat paikalliset väijytyspaikat liikkuvaksi partioksi, mutta valoisan aikana jatkuisi edelleen paikallinen väijytys. Paikalliset vartiot ovat Suojärveltä lähetetyt molemmille koskille sekä Kurjen au.vartio.
Komentaja antoi luvan muuttamiseen.

21.8.1943
Kello 1.30 Palasi vänrikki Tiaisen partio Ilvekseen.

Kello 4.30 Saapui Pentin joukkue takaisin Kostamukseen Ilveksestä.

Kello 9.30 Lähti kolona ja lomalaiset Vuokkiniemeen.
Päivän aikana ei ollut mitään erikoista koko lohkollamme.

Kello 12.30 Käsky komppanian uudelleen järjestämiseen. Ahman ja Saukon vartiot yhtyvät sekä Ilveksen vartiota vahvistetaan.

22.8.1943
Kello 10.30 Lähti komppanian päällikkö kapteeni V Isola tarkastamaan Saukon, Suden ja Ahman vartiota.
Päivä rauhallinen koko kv.linjallamme.
Heinätöitä jatkettiin koko päivän.

Kello 19.00 Saapui lomalaisia ja kolonna Vuokkiniemestä. Kolmannen komppanian kolonna myös ja yksi joukkue miehiä luutnantti Vaalaman johdolla. 3. komppania ottaa vastaan VHSP:n lohkon Kontokista, joka on meistä oikealle. Komppaniallemme alistetut 3. komppanian joukkueet siirtyvät omaan yksikköönsä.

Kello 19.30 Palasi kapteeni V Isola tarkastusmatkalta kenttävartioista.

23.8.1943
Kello 7.00 Lohkomme miehitys, joka on ollut seuraava:
 

Kostamus

4

16

72

Hirvi

 

4

40

Susi

1

3

24

Ahma

1

2

21

Saukko

1

5

25

Pentti

1

3

27

Rämö

o/o

3

26

Lyyvaara

2

4

27

Huuskonen

1

7

22

Suomu

 

1

7

 

lakkasi tässä muodossa olemasta.

Joukkueiden Lyyvaaran, Nuutisen ja Huuskosen siirtyessä 3./Rj:P 8:n lohkolle, joka otti vastaan Vienan SP:n lohkon Siikajärvestä Luvajärveen. Lohkomme oikea raja siirtyi pohjoisemmaksi, Siikajärven pohjoispäähän

Koko päivän jatkui lohkon miehityksen uudelleen järjestely

23.8.1943
Kello 13.45 Soitti kersantti Haapanen Suojärveltä, että pohjoisesta kuuluu ammuntaa. Puhelimitse tiedustellen saatiin tietää Karhusta lähteneen väijytyspartion, vahvuus 3 miestä ja kahden komppaniamme kalastajan, soutaessa Juurakkojärveä, joutuneen järven eteläpäässä väijymässä olevan  noin 12-miehisen vihollisosaston tulitettavaksi. Märkiä housuja lukuun ottamatta kaikki säilyivät naarmuitta.

Kello 14.15 Kersantti Haapanen sai käskyn ottaa mukaansa ryhmän miehiä ja lähteä tarkastamaan Juurakkojärven itäpuolen, onko mahdollisesti ryssät vielä siellä.

Kello 16.20 Palasi kersantti Haapasen partio, tapaamatta ryssiä.

Heinätöitä jatkettiin koko päivän. Sää oli kirkas.

24.8.1943
Kello 5.30 Lähti väijytyspartio Kurkeen.

Kello 11.00 Kolonna Kärppään.

Kello 14.00 Komppanian päällikkö tarkastusmatkalle Suojärvelle.

Kello 15.00 Lensi oma kone tukikohtamme yllä. Radiopuhelinyhteys otettiin lentäjiin. Ei erikoista ilmoitettavaa.

Kello 16.30 Palasi kolonna Kärpästä.

Kello 19.35 Palasi komppanian päällikkö Suojärveltä.

24.8.1943 Sää oli kaunis koko päivän, jatkettiin Kostamuksessa entiseen tapaan. Päivä kului rauhallisesti, tapahtumatta mitään erikoista.

25.8.1943
Kello 8.00 Lähti kolonna ja lomalaiset Vuokkiniemeen.

Kello 14.00 Radiopuhelinyhteys omiin lentäjiin. Lentäjillä ei erikoista ilmoitettavaa.

Tavanmukaisen partiotouhun ja heinätöissä kauniin sään vallitessa kului päivä rauhallisesti.

Kello 3.30 Lähti väijytyspartio Kurkeen.

Kello 11.00 Lähti kolonna varmistettuna Kärppään.

Kello 15.00 Palasi kolonna Kärpästä.

Kello 19.00 Palasi kolonna Tollonjoelta.

26.8.1943 Kauniin sään vallitessa jatkettiin heinätöitä. Täysin rauhallisesti oli jokunen päivä vierähtänyt entisten menneiden joukkoon.

27.8.1943
kello 3.30 Lähti partio Kurkeen.

Kello 11.00 Lähti kolonna varmistettuna Kärppään. Kolonnan mukana lähti pioneeri miinoittamaan kv. Ahman etumaastoa.

Kello 15.30 Palasi kolonna Kärpästä.

Kello 20.30 Palasi väijytyspartio Kurjesta.

Kostamuksen tukikohdassa järjestettiin suuret heinätalkoot itse komppanian päällikön johdolla. Tuloksena 2500 kg hyvää rehua varastoon. Talkoiden päälle nautittu voimakas, uusista perunoista valmistettu soppa, vaivutti talkooväen hyvin ansaittuun lepoon.

28.8.1943
Kello 3.30 Lähti väijytyspartio Kurkeen.

Kello 9.00 Lähti kolonna ja lomalaiset varmistettuna Tollonjoelle.

Kello 20.30 Palasi väijytyspartio Kurjesta.

Kello 22.30 Kokeiltiin valaistuslaitetta, joka oli rakennettu PM:n kirjelmän n:o 3754/koul.2/22 sal. olevien piirustusten mukaan, lausunnon antamista varten. Kokeessa todettiin laitteen olevan tarkoitusta vastaavan. Laite valaisee maastoa noin 100 m säteellä 10 min:n ajan.

Päivä kului kaikin puolin rauhallisesti. Sää puolipilvinen

29.8.1943
Kello 6.00 Lähti väijytyspartio Kurkeen.

Kello 11.00 Lähti kolonna Kärppään.

Pataljoonasta tulleen käskyn, jossa käskettiin komppanioiden itse hoitaa huollon Vuokkiniemestä komppaniaan, johdosta irrotettiin 22 miestä kenttävartiostoista huoltotehtäviin. Tämän toimenpiteen johdosta lohkomme miehitys arveluttavasti pieneni.

Kello 16.30 Palasi kolonna Kärpästä.

Kello 18.30 Palasi väijytyspartio Kurjesta.

Kello 19.00 Palasi kolonna Tollojoelta.

Sää kirkas

30.8.1943
Kello 6.00 Lähti väijytyspartio Kurkeen.

Kello 11.00 Lähti kolonna varmistettuna Kärppään ja Tollojoelle.

Kello 13.00 Lähti komppanian päällikkö tiedustelemaan rakennuspuumetsää.

Kello 15.00 Palasi komppanian päällikkö tiedusteluretkeltä.

Päivä kului rauhallisesti tietä tehden. Rakennusmestari Törmäsen johdolla aloitettiin tallirakennuksen rakentaminen.

Kello 18.00 Kurjesta palasi väijytyspartio, ei erikoista ilmoitettavaa.

31.8.1943 Tavanmukaiset väijytyspartiot suoritettu, Ei havaittu mitään erikoisempaa.

Kello 19.30 Tuli kolonna Vuokkiniemestä.