LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 23 - Talvisota

Vuosalmi, Vasikkasaari, Mustasaari ja Dynamosaari

29.02.1940 - 03.03.1940 - Taistelu

JR 23 joutui taistelemaan myös Vuosalmen tulimyrskyssä. Vuosalmen - Äyräpään suunnalla oli syntynyt tappioita ja siellä tarvittiin tulitukea.  

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1493163

JR 23  Rykmentin tappiot Talvisodassa ovat huomattavat, kaatuneina olivat 682 miestä. Ev. Laurila yritti kaikin keinoin välttää tappioita, mutta näyttää siltä, että päätehtävä tuli täytettyä tappioiden kustannuksella. Laurilan rykmentissä haavoittumisia oli noin 1400. Haavoittumisista noin neljännes oli niin pahoja, ettei haavoittunut enää voinut palata rintamalle.

29.2.1940. Päivällä miehet siirtyivät, I ja II joukkueen miehille Vasikkasaari ja III joukkue Mustasaaren vasen kärki, IV joukkue Mustasaaren oikea kärki ja Dynamosaari. Komppanialle alistettiin 4 konekivääriä, kranaatinheittimiä, sekä tykistö. Taistelut Äyräpään harjanteella, kirkonmäellä ja Vuoksen saarilla alkoivat jo seuraavana päivänä ja kestivät 13. maaliskuuta kello 11 eli rauhaan saakka. Siitä tuli tieto rykmentinkomentaja Laurilalle puhelimitse 13.3.1940 kello 5.55.

29.2.1940. Vihollisosasto marssi punaisen lipun perässä kohti linjaa. Pölläkkälän suunnasta eteni vihollisen kiivas hyökkäys asemia vasten. Vihollinen asettui asemiin maantien reunaan ja alkoi kiivas laukausten vaihto. Noin puolituntia edellisestä yhteenotosta alkoi pikatykki ampua Pölläkkälän suuntaan, hyvin kiivaasti asemiamme vasten. Vihollisen hyökkäys asemiamme vasten oli epäonnistunut. Koska Vuoksen virta oli tällä kohdalla leveä ei yksikään vihollinen päässyt yli, vaan jäivät kuolleena maastoon.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1493166

1.3.1940. Taistelussa haavoittuivat: III joukkue, alik. Kalervo Hiipakka, kiv. luoti. Stm.  Artturi Hautamäki, kranaatti. Stm.  Reino Kuusisto, kranaatti.  Stm. Matti Kontio, kranaatti, kuoli seuraavana päivänä. Johan Harjula, kranaatti. Toivo Nieminen, kranaatti. Stm. Frans Kulmala, kranaatti. Nieminen, kranaatti. Alik. Aatos Hannula, kiv. luoti.

2.3.1940. Päivän kuluessa kaatui Niemi Yrjö. Haavoittuivat kers. Mäkelä M. alikers. Viianen P. ja Hinssa E. sekä Syrjätie ja Parkatti E.

Klo 9.00 tuli Tieto, että Mustasaari on menetetty ja Vasikkasaaresta jouduttiin perääntymään. Siellä oli menetetty melkein kaikki täydennysmiehet. Määrättiin III komppania kiireesti avuksi.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1493168

3.3.1940. Vihollisen voimakas tykistötuli asemiamme vastaan koko päivän. Illalla alkoi vihollisen hyökkäys jälleen tukikohtiamme vasten. Vasemmalla kärjen, III Joukkueen lohkolla oli vihollisen voimakasta painostusta sekä Vasikkasaareen. Onnistuttiin pitämään hyvin puoliamme, kk:mme ja krh:n ja tykistön avulla, yöhön klo 23.00 saakka jolloin III komppania tuli tukikohtaan vapauttamaan meidät lepoon.  Päivän taistelussa kaatuivat stm. Veli Valtter Rantamäki ja stm. Toivo Hautaharju sekä yksi vartiomies, kaikki kolme kuolivat kranaatin sirpaleesta.

Täydennysmiehiä saatiin 2+37. Korpraalit Korpi ja Nieminen veivät muonaa Äyräpään Kiukkusaareen putosi muonaa kuljettanut hevonen Vuokseen jota pelastamaan menivät kers. Viiasen ja kers. Kalajainen. Molemmat hevoset pelastettiin kovasta tykistötulesta huolimatta. Reet menivät virran mukana. Kaatuivat alik. Lehtola Toimi ja reserviläiset Niemi A, Niemi M sekä Ranta E. Haavoittuivat Koskiniemi V. Virta L. Luomala G, Hanka V. sekä Pakkala O. toisen kerran.  Päivän kuluessa oli vasikka- ja Mustasaareen ankara tykistötuli jonka turvin vihollisen kuljetus läheni Mustasaaren rantaa. Saaressa olevat 2 krh. olivat käyttökelvottomia kuten myös kaksi konekivääriä olivat vihollisen kranaattitulessa vahingoittuneet. Omalla tykistötulella saatiin Vasikkasaaresta ammuttua Mustasaareen. Konekivääriapu saatiin niin, että kun vihollinen alkoi ketjussa huutaa antautukaa niin voitiin antaa puolivyöltä kk:sta vastaukseksi. Vihollinen jäi yöksi Vuoksen jäälle asemiin.