LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 11 - Lapin sota

Sinettään ja siviiliin

18.10.1944 - Reservissä

JR 11 siirrettiin Kittilään johtavan tien varteen Sinetän ja Korinteen välille tietöihin.

Välirauhansopimuksen mukaan puolustusvoimat oli saatettava rauhan kannalle joulukuun 15. päivään mennessä. On ainutlaatuista, että hyökkäyssotaa käyvä armeija demobilisoi. Rykmentti kuului niihin, jotka kesken sotatoimien muutettaisiin rauhanajan joukko-osastoiksi ja sellaisina lopettaisivat sodan saksalaisia vastaan. Uudelleenjärjestely tapahtuisi siten, että pääosa henkilöstöstä kotiutettaisiin ja palvelukseen jäisi vain vuoden 1925 ikäluokka sekä vuonna 1924 syntyneet aliupseerikoulutuksen saaneet. Sotaa saksalaisia vastaan jatkoi JR 1 pitkälle vuoden 1945 puolelle. JR 1:n sotapolussa selvitetään, miten järjestely tapahtui ja onnistui.

Sekä uuden rykmentin luomisessa että vanhan lakkauttamisessa oli vaikeuksia, koska palvelukseen jääviä samoin kuin kotiutettavia miehiä oli joka joukko-osastossa ja nämä olivat ympäri Lappia. Näistä seikoista johtui, että järjestelyjä koskevia käskyjä annettiin lähes päivittäin ja ne olivat usein keskenään ristiriitaisia. Jalkaväkirykmentti 11:n kotiuttaminen tapahtui pääpiirtein siten, että III  Pataljoonasta muodostettiin kapteeni Vierimaan johdolla kotiuttamiselin, johon koottiin kaikki kotiutettavat miehet. Pataljoona huolehti miesten lääkärintarkastuksista, aseet tarkastettiin ja luokiteltiin, kantakortit ja muut asiakirjat saatettiin kuntoon ja lopuksi ryhmitettiin miehet suojeluskuntapiireittäin edelleen kotiuttamista varten.

Kaikki oli kunnossa lokakuun 25. päivänä, mutta lähtökäskyä ei kuulunut, ja hermostuneisuus kasvoi. Vuosia sodassa olleet miehet halusivat pois Lapin ankeista oloista ja ennen kaikkea kotiin. Viikon kuluttua, kuun viimeisenä päivänä tuli käsky kotiuttamisesta ja Jalkaväkirykmentti 11:n veteraanit lähtivät sateessa ja kehnoja teitä myöten marssimaan etelään tavoittaakseen 150 - 200 kilometrin päässä olevia rautatie- tai laivakuljetuksia, jotka veisivät lopullisille kotiuttamispaikoille. Everstiluutnantti siirtyi 25.11.1944 JR 11:n seuraajan JR 1:n komentajaksi.

Polun piirtäjän isä siirrettiin 15.11.194 Raahen Sotilaspiirin Esikunnan kirjoihin ja sieltä kotiin 19.11.1944. Armeijan varusteet hän luovutti Uukuniemellä 29.11.1944. 

Jalkaväkirykmentti 11 oli siirtynyt historiaan. Sodan aikana rykmentti oli menettänyt taisteluissa yli 4000 miestä, joista runsaat 730 sankarivainajina. Kunnia heidän muistolleen.