LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 11 - Lapin sota

Tornion valtaus, 3. päivä

03.10.1944 - Taistelu

Saksalaiset hyökkäsivät kummankin tien suunnassa. III/JR 53 oli tulossa vahvennukseksi, jotan edellisen päivän koukkaus päätettiin toteuttaa.

II/JR 11 eteni Laivajärven tien tasalle suunniteltua syvemmälle ja oli hyökkäysvalmis klo 15.00 mennessä. Vanhan Kemintien mutkassa oli tulossa saksalaispataljoona, jonka II/JR 11 päätti tuhota ylläköllä. Mahdollisuus kuitenkin meni, kun jonkun suomalaisen kivääri laukesi n 50 m:n päässä tiestä. Saksalaisten tulituksessa kaatui ja haavoitttui kymmeniä miehiä. 

Tilanne yritettiin saada hallintaan ennen yötä III/JR 53 hyökkäyksellä saksalaisten sivustaan II Pataljoonan länsipuolella. Kello 17.00 alkoi kuitenkin etelästä voimakas tykistökeskitys. Sitä seuranneessa hyökkäyksessä heitti yhden puolustavan III Pataljoonan komppanian irti ja pian piti myös päätien suunnassa ollut komppania irrottaa. Kyläjoen yli vetäydyttäessä räjäytettiin maantiesilta saksalaisten tekemällä panostuksella.

III/JR 11 oli hajalla ja II/JR 11 kaukana Laivajärven suunnassa. Puolustus saatiin järjestykseen, kun III/JR 53 siirtyi suoraan marssimuodostelmasta maantien ja rautatien väliin. Tykkikomppania/JR 11 ampui ampumatarvikkeensa loppuun, piilotti lukot ja vetäytyi ilman kalustoa Raumojärvelle. Tykistötäydennys tuli niin myöhään, että komppania ehti vasta Rovaniemen taisteluihin.Pst-tykkien lisäksi III Pataljoona menetti kevyet kranaatinheittimet ja yhden raskaan heitinjoukkueen kaluston.

III/JR 11 koottiin ja järjestettiin puolustukseen tien eteläpuolelle. II Pataljjona palasi epäonnistuneelta koukkausmatkalta ja sijoitettiin reserviksi Ala-Raumon sillan maastoon.

Molemmat osapuolet keskittivät joukkoja Tornion pohjoispuolelle. JR 53:n pääosat saapuivat aamulla Röyttään, rintamavastuu siirtyi sille. II/JR 53 otti vastaan motin eteläpuolisen sitomisen. I/JR 53 jatkoi Yli-Vojakkalaan. Haltuunotto tyrehtyi saksalaisten pst-komppanian tulitukseen. Saksalaiset yllättivät I/JR 11:n, joka joutui hajalle ja vetäytyi JR 53:n yhteyteen.