LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Jalkaväkirykmentti 1 - Jatkosota

Lemi, Kantturaniemi

10.06.1941 - 14.06.1941 - Perustaminen

Jalkaväkirykmentti 1 syntyy 1.prikaatin rungolle

Kenttäarmeijan perustaminen tuli suojata niin sanottuihin suojajoukkoihin kuuluneilla 13 prikaatilla sekä eräillä erityismuodostelmilla. Yksi näistä suojajoukkoprikaateista oli 1. prikaati. Prikaati antoi välirauhan aikana koulutusta varusmiehille. Sen alaisiin rauhan aikaisiin joukkoihin kuului prikaatin esikunnan lisäksi kaksi pataljoonaa, patteristo, tykkikomppania, kranaatinheitinkomppania, polkupyöräkomppania ja viestikomppania. Prikaatin esikunnan ryhmitysalue oli helmikuussa 1941 Lahnajärven varuskunnassa järven pohjois- ja länsirannassa Lemin kirkonkylän luoteispuolella. Esikunta kuitenkin siirtyi jo 3. huhtikuuta 1941 vastavalmistuneeseen Kantturaniemen varuskuntaan Vainikkalan kylän alueelle. Vainikkala sijoittuu Lemin ja Taipalsaaren rajan seudulle. Molemmat mainituista varuskunnista olivat välirauhan aikana nopeasti pystytettyjä parakkivaruskuntia.

Valmiutta kohotettaessa prikaatin esikunnan tuli siirtyä Lemin Kuukanniemeen. I pataljoona oli ryhmittyneenä Rutolassa Lappeenrannan länsipuolella ja II pataljoona Lemin kirkonkylässä. Tilapäismajoituksien ja telttojen varassa ollut I P pääsi myös Kantturaniemen parakkeihin 8. huhtikuuta 1941 alkaen. Tykkikomppania sijoittui Lemin kirkonkylään, kranaatinheitinkomppania Kantturaniemen varuskuntaan, patteristo sijoittui Lemin kirkonkylään, polkupyöräkomppania Lappeenrannan Skinnarilaan ja viestikomppania Kantturaniemeen. Kaikki edellä mainitut joukot olivat kantajoukkoja.

Prikaatiin suojajoukkotehtävää varten liikekannallepanossa perustettava III pataljoona oli reserviläispataljoona, sijoituspaikkanaan Kantturaniemi. Pataljoona perustettiin Suur-Saimaan suojeluskuntapiirin reserviläisistä. Liikekannallepanon nopeuden ollessa vaatimuksena, päädyttiin siihen, että III P perustettaisiin Lemin ja Lappeen reserviläisistä. 1. prikaatin patteristo oli luovutettava liikekannallepanon yhteydessä KTR 9:lle sen I patteristoksi ja polkupyöräkomppania Kevyt Osasto 12:n 1. komppaniaksi. 1. prikaatin tehtävänä oli myös perustaa Linnoituspataljoona 7 ja 1. erillinen linnoituskomppania.

Liikekannallepanon ensimmäinen vaihe oli suojajoukkojen palvelukseen määrääminen ja rauhan ajan joukkojen määrääminen pääosiltaan sotavahvuisiksi. Tämä tapahtui 10. kesäkuuta 1941. Varsinaisesta kenttäarmeijan liikekannallepanosta päätettiin 17. kesäkuuta ja se toteutettiin 18. kesäkuuta alkaneilla ”ylimääräisillä harjoituksilla”. 1. prikaatin ja sen rungolle perustetun Jalkaväkirykmentti 1:n päätehtävänä toiminnan alkuvaiheessa oli 10. divisioonan keskityskuljetusten suojaaminen.

1. prikaati sai 10. kesäkuuta 1941 käskyn siirtyä sotajaotukseensa. Ensimmäiset reserviläiset ilmoittautuivat perustamispaikalla jo samana iltana. Sotajaotukseen siirtyminen, eli täyteen vahvuuteen täydentäminen, tapahtui kuitenkin vähitellen. Reserviläisiä saapui yksiköihin vielä muutamia päiviä palvelukseenastumismääräyksien lähettämisen jälkeen. Yksiköt siirtyivät saamiensa käskyjen mukaisesti 14. kesäkuuta uusille toiminta- ja ryhmitysalueilleen. 1.prikaati valmistautui torjumaan puna-armeijan mahdollisen suurhyökkäyksen puolustuslohkollaan Salpa-asemassa Turkkilan ja Iihalan välisellä Vetjän lohkolla.